Wednesday, May 25, 2011

Letrik oh Letrik...

Ari Khamis lepas ntah cmne aku blh lupa nk topup letrik..x pasal kne tdo awal...Ekceli uniknya windhoek, Namibia ni... kebanyakkan rumah pakai rechargeable electricity...kiranya kte kene top up la kalau value dia da nk abis...ala2 topup prepaid henpon tu...nk jadikan citer, selama ni seminggu sekali aku selalu check bpe value yg tggl...since minggu ni byk sgt benda nk pk....my bad gak...npe la careless sgt.. x pasal masa nk buang smpah baru pasan tggl $3 lebih...

seb bek da siap masak so pe lg ktorang dinner cpt2 pastu tutup tv and lampu...on9 kt lappy pun gna bateri je smpai bateri flat smbg kan fon lak hehehhe...at last da x tau nk wat pe kul 9.30 tdo je la jawabnya...Tisya kul 9 da tdo...penat sgt kot...sejak2 da msk kindy dia tdo awal..elok gak tu kalau tak selagi x tutup lampu selagi tu la dia dok mengadap citer katun kt tv.

Esoknya, pagi2 lagi aku da ajak Ricky, driver ofis ke Shell nk beli recharge voucher tu...selain kt Shell, blh gak beli kat pasaraya yang terpilih atau blh pegi terus ke Majlis Bandaraya Windhoek.. juz tunjuk kad recharge then cashier akan swipe pastu no recharge pn akan kuar...

Inila kad untuk recharge elektrik...kad ni ibarat nyawala jugak sbb kalau ilang kad ni ssh nk beli recharge voucher...kna buat baru le jwbnya....


Ni la mesin tuk aku recharge tu... siap de meter ngan smile icon lg...tengok meter da tunjuk kaler merah mksudnya alert!!!


so, ini la voucher tuk aku top up..juz key in 20 digit tu... terpulangla nk beli bpe..da tgh2 bln ni aku beli sket je la t dpt gaji leh beli lg...


Finally, pas da recharge meter pun bertukar kaler menjadi ijau...


*sigh* kalau kt Malaysia x yah pn nk recharge bagai....cukup bulan bayar bil, kalau da lama sangat x bayar baru la dia disconnect...bla jd cenggini mode 'home sick' mula la menebal...sib baik bil air macam biasa kalau nk kena recharge jugak x tau la... da la aku ni kalau shower berejam...mau taknya mandi air panas time sejuk2 ni mmg heaven...selagi tak kecut jari2 ni mmg x kuar la dari shower tu....hehehhe...hai la nasib...hai la badan....redha je la....


My Lil' Heart : Semoga dipermudahkan segala urusan....Amin






4 comments:

~aSHa~ said...

wah lain2...mcm kad touch n go plak kan kak...menarik tu...dan pengalaman jugak buat akak

fuzzypeach said...

aSHa : tu la...unik kan...hehehe...yup pengalaman baru semoga pasni diorang akan upgrade...ssh la pakai sistem topup ni...

afayufu said...

wah mcm tu sekali ye... lain tpt lain le cara kan... bertuah rakyat Malaysia ni... kira okle lagi..

Natalia said...

wa..pengalaman berharga ni ssh nak dapat..kena kecap nikmat berharga ni sementara dapat...hai dear...nk kenal2 dgn u lah..u under wisma putra kan...i akan masok wisma minggu depan ...takot pun ade neh sbb da 10 thn i kat JPM tu ha...pepon u take care...camne nak keep in touch dgn u dgn lebih cpt yea...heheheh add my fb boley...Natalia Saaid or my fb email : ayat2cintaku@yahoo.com take care dear...:))

Post a Comment

Template by:

Free Blog Templates